Over mij

 

Verderop op deze pagina kun je lezen wat ik over mezelf heb opgeschreven. Maar het is eigenlijk leuker om te lezen wat anderen horen en zien als ze bij mij in het atelier te gast zijn. In mei 2018 had ik Arjen Zijlstra van de Groninger Gezinsbode bij me op bezoek. Hij heeft me helemaal doorgezaagd en dat leidde tot een leuk stuk dat, al zeg ik het zelf, vol staat met typische Sandra-uitspraken 🙂

Groninger gezinsbode 30-05-2018

 

Over mezelf: kleermaker op zoek naar mooie uitdagingen

Ik ben Sandra de Leeuw, gediplomeerd coupeuse / kleermaker en ongegeneerd creatief. Mooie dingen is waar ik van houd, en met mijn werk hoop ik de wereld een klein beetje mooier te maken. Kwaliteit en persoonlijkheid is wat ik nastreef. En wat is er nou mooier dan de twinkeling in de ogen van een tevreden klant?

De zoektocht naar mooie dingen vormt de rode draad door mijn leven. Dit verklaart mijn keuze voor de studie kunst- en architectuurgeschiedenis.
Kunst- en architectuurgeschiedenis is een prachtig vak, dat echter nogal theoretisch is. Om mijn eigen creativiteit kwijt te kunnen, ben ik naast mijn studie begonnen aan de kleermakersopleiding bij Modevakschool Danckaerts. Zo theoretisch als de studie kunst- en architectuurgeschiedenis is, zo ambachtelijk is deze kleermakersopleiding. De opleiding draait enerzijds om technische vaardigheden en materialenkennis, en anderzijds om het ontwerpen van passende kleding voor echte mensen. Standaardmaten komen in de lesboeken niet voor. In februari 2012 heb ik de opleiding afgerond met een coupeuse-diploma.

Schoonheid zit hem in kleine dingetjes

Het vak van kleermaker is een prachtig ouderwets ambacht, dat in principe maar draait om twee dingen: mooie materialen en wat je daarmee doet. Vakmanschap, oog voor detail en een goed gevoel voor styling zijn de wapens van de kleermaker. Schoonheid zit hem in kleine dingetjes; handgemaakte knoopsgaten op een colbert, een kraag die precies goed valt, de roklengte exact  in verhouding.
.

Sandra de Leeuw coupeuse / kleermaker - Atelier Sans Scrupules GroningenMaatkleding voor echte mensen; persoonlijk en uniek

Maar wat voor mij het vak van kleermaker echt tot leven brengt en interessant maakt en houdt, is het contact met de persoon voor wie het kledingstuk bestemd is.
Waar het uiteindelijk om draait is niet de jurk, het jasje, de blouse. Het gaat om de mens die de kleding draagt, het tot leven laat komen en erin straalt. Bij het ontwerpen van kleding is, hoe paradoxaal het ook mag klinken, niet alleen het uiterlijk van belang. Uiteindelijk gaat het om je persoonlijkheid. Waar voel je je goed in, wat vind je mooi? Welke kleur heeft je favoriete kledingstuk? Dit soort vragen zijn leidend in het ontwerpproces. Daarnaast heeft ieder figuur zijn sterke kanten en het is voor mij de uitdaging om die zo goed mogelijk te belichten.

Een maatkledingstuk is dan ook veel meer dan simpelweg een kledingstuk dat op maat is gemaakt. Maatkleding biedt de mogelijkheid om niet alleen het figuur, maar ook de persoonlijkheid van de drager of draagster optimaal tot zijn recht te laten komen en te laten stralen. Het resulterende ontwerp is altijd heel bijzonder en uniek, net als de persoon die het zal dragen. Die uniciteit is wat ik prachtig vind en die ik met mijn ontwerpen naar voren wil halen.